Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kodaň – místo zrození malé mořské víly

Kodaň je městem, kde si na své přijde opravdu každý, ať jste milovníky historie, architektury, kultury nebo bujarého nočního života. Je to město mnoha tváří, které nezůstalo stát někde v minulosti, ale jde ruku v ruce s moderními trendy v designu a módě. Jakožto metropole Dánska je Kodaň plná historických budov, starobylých uliček, muzei a galerií, čímž okouzlí nejednoho návštěvníka.

Hlavní město Dánska a sídlo dánské královny se rozkládá na východním pobřeží ostrova Sjaeland a z části také na ostrově Amager. Bylo založeno roku 1043 jako malá rybářská vesnička pod jménem Havn. Na přelomu 12. a 13. století se začalo rozvíjet jako obchodní středisko a to také přispělo k přírůstku obyvatel, kterých zde brzy žilo kolem 4000. Kodaň se tak stala největším městem v této části země. Tento rychlý rozvoj se však mnohým lidem nelíbil a tak byla na Kodaň vyslána výprava, která ji těžce poškodila. Teprve Erik VII. Pomořanský v roce 1416 vynesl Kodaň znovu na výsluní a udělal z ní rezidenční město.

V průběhu 17. století bylo ve městě vystaveno mnoho krásných barokních budov, které ho dodnes zdobí. Po několika přírodních pohromách v 18. století bylo historické centrum města téměř celé zničeno, dílo zkázy pak bylo doděláno během druhé světové války, kdy bylo poškozeno mnoho dalších unikátních budov.  Dnes je Kodaň již znovu v celé své kráse a pohltí vás svou jedinečnou poklidnou atmosférou.  Není uspěchaná ani hektická, na každém kroku vás lákají k zastavení nejrůznější restaurace, bary nebo kavárny, kde si lidé v klidu popíjejí kafe a pročítají noviny.


Foto: královský palác Amalienborg

Jednou z nejznámějších památek v Kodani je královský palác Amalienborg slot, jenž je hlavním sídlem královské rodiny a také největším komplexem budov v rokokovém stylu v celém Dánsku. Čtyři jeho paláce byly vystavěny v polovině 18. století. V královském paláci bylo v roce 1994 otevřeno muzeum, kde si mohou návštěvníci prohlédnout jeho interiéry. Vystaven je originální nábytek, galerie s oděvy, doplňky a vše je pečlivě naaranžováno. Sídlo je střeženo královskou gardou, kterou představují vojáci v červených uniformách a vysokých tmavých medvědicích na hlavě. Velkou turistickou atrakcí je střídání stráží, které probíhá každé poledne.

Další významnou památkou je zámek Rosenborg slot, který se začal stavět v roce 1605 pro krále Christiana IV. Zámek je postaven z cihel ve stylu holandské renesance. Královské rodině však přišel zámek Rosenborg slot příliš chladný, proto přesídlila do zámku Fredensborg. Zámek se tak stal spíše jen skladištěm nepotřebných věcí královské rodiny, proto roku 1838 došlo k jeho otevření pro širokou veřejnost. Od té doby jej každý rok navštěvují tisíce turistů. Během prohlídky se návštěvníci mohou podívat do překrásně vyzdobeného mramorového apartmánu, zrcadlové síně, rytířského sálu i bronzové komnaty. Ve sklepení zámku jsou uloženy dánské korunovační klenoty se šperky královské rodiny, diamanty zdobené předměty každodenní potřeby a výrobky ze slonoviny. Kolem zámku byl vystavěn vodní příkop s padacím mostem a krásnou francouzskou zahradou nazývanou Kongens have (Královská zahrada). Zahrada představuje jakousi oázu klidu uprostřed rozlehlé metropole.


Foto: zámek Rosenborg

Sídlem parlamentu se stal zámek Christianborg slot stojící na místě bývalého hradu.  Jednou z nejkrásnějších staveb Kodaně je taktéž burzovní palác Borsen ve stylu holandské renesance stojící na ostrově Slotsholmen. Původně na tomto místě stávalo skladiště, které bylo přestavěno v 17. století na tento jedinečný palác s 54 metry vysokou věží.

Symbolem Kodaně je socha malé mořské víly (Den lille Havfrue) sedící u pobřeží na jednom z balvanů. Bronzovou sochu pohádkové postavy z příběhu H. Ch. Andersena vyrobil v roce 1913 sochař Edvard Eriksen. Údajně mu tehdy stála modelem jeho vlastní žena. V minulosti se socha několikrát stala terčem vandalů, byla posprejovaná, obarvená, měla ulomenou ruku a dvakrát jí byla dokonce uříznuta i hlava. Dnes jsou však Dánové na svou vílu patřičně hrdi a stejně tak si ji i brání. Stala se nejfotografovanějším objektem v Kodani a první kroky většiny turistů míří právě k malé zátoce poblíž Churchillova parku.

V Kodani můžete navštívit také nejstarší zábavní park na světě – Tivoli, který byl založen již v roce 1843. Jedinečná je návštěva Muzea voskových figurín. V parku dnes naleznete snad vše, na co si vzpomenete - 32 restaurací, 26 všelijakých atrakcí a 400 000 květin. Pravidelně se zde konají koncerty, artistická představení a vystoupení mezinárodních hvězd. Brány parku jsou návštěvníkům otevřeny od dubna do října a každoročně jimi projde kolem 4 milionů lidí.

Největším náměstím je Kogens Nytorv, které je kruhového půdorysu a ústí do něj 11 ulic. Na něm najdeme budovu novorenesanční budovu Národního divadla z roku 1874, obchodní dům Magazín du Nord z roku 1894 a také luxusní hotel dAngleterre. Uprostřed náměstí stojí kopie jezdecké sochy krále Christiana V.

Kodaň je místem, kde najdete nepřeberné množství větších či menších muzeí a galerií. Za vidění stojí například Muzeum pohádek Hanse Christiana Andersena, Poštovní a telefonní muzeum, Geologické muzeum, Dánské židovské muzeum nebo Muzeum dánského designu.

Mezi moderní městské stavby řadíme budovu knihovny Black Diamond a také novou budovu Opery. Významnými církevními stavbami města jsou kostely Frederiks Kirke a Vor Frelsers Kiele. Překrásná je budova radnice dominující Radničnímu náměstí. Je postavena v kombinaci stavebních stylů a má extravagantní výzdobu interiéru. V jejím předsálí se nachází unikátní hodinový stroj, který je obdobou pražského orloje.


Foto: Opera

Kodaň si turisté oblíbili také proto, že je zde možnost podnikat dlouhé procházky městem, například pěší zónou Stroget s množstvím obchůdků a restaurací nebo v některém z mnoha městských parků. Dobře se relaxuje také v přístavu Nyhavn. Skvělým způsobem jak poznat město je nákup turistické karty Copenhagen Card, ve které je zahrnuto vstupné do 60 muzeí, doprava vlaky, autobusy a metrem, slevy na mnoha atrakcích a půjčovnách aut, průvodce Kodaní a mnoho dalšího.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 14 843 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko