Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nyhaven – tak trochu jiný kanál

Starodávný přístav Nyhaven se nachází v centru Dánské metropole a je jedním z jejich nejpřitažlivějších míst. Oblast protínají kanály vedoucí do centra města. Zájemci se po nich mohou vydat na okružní romantickou plavbu po městě. Během projížďky máte možnost se kochat krásnými historickými budovami a nasát tak jedinečnou atmosféru města.

V přístavu často kotví nejrůznější lodě, pravidelně se zde konají například srazy historických plachetnic. Budovy vystavěné okolo kanálu sice již nejsou původní, ale i tak dodávají městu na atraktivitě. Byly vystavěny podle dochovaných plánů, obrazů či fotek. Přístav Nyhaven má pro Dány asi takovou hodnotu, jako pro nás Čechy pražské Staroměstské náměstí. Na jeho konci stojí budova nového divadla, městské knihovny a na druhém břehu zase nová Opera. V Nyhavenu dokonce žil slavný spisovatel Hans Christian Andersen.

Přístav ožívá především ve večerních hodinách a to díky četným hospůdkám a stylovým restauracím. Na tomto velmi malém prostoru je vtěsnáno snad nejvíce stravovacích a zábavních podniků v celé Kodani. Pravidelně sem přicházejí hloučky turistů, kteří vytvářejí příjemné prostředí s nezapomenutelnou atmosférou.

Nemusíte však vždycky sedět v uzavřené hospodě, s prvními teplými jarními dny se před domy objeví zahrádky a vy si tak své pivečko nebo kávičku můžete vychutnávat na čerstvém vzduchu s výhledem na pohupující se loďky.  Až do příchodu podzimu je na zahrádkách vždy plno, jelikož jsou ideálním místem pro relaxaci a odpočinek. Pokud na vás na zahrádce nezbude místo, nezoufejte – zde je naprosto normální si s pivem sednout třeba na dřevěný obrubník s vázacími sloupky hned u vody, nebo na starší zakotvenou loďku. Občas jsou loďky doslova přeplněny skupinami mladíků a vypadá to, jako by si je přivlastnili. Mladí lidé se v Nyhavenu velmi rádi setkávají, popíjí a baví, proto zde někdy bývá opravdu velmi rušno.

Setkáte se zde také se zástupy Švédů, kteří přijeli lodí ze sousedního Malmö, aby ochutnali levnější dánské pivo. Často je potkáte, jak nesou dokonce celou basu. Důležitou funkci zde proto mají tzv. sběrači prázdných lahví, jde většinou o studenty, kteří si tak mohou přivydělat pěkné penízky ke studiu.

Milovníci sladkého by měli navštívit cukrárnu či zmrzlinářství nacházející se asi uprostřed starého přístavu. Můžete si tam dát tu nejlepší zmrzlinu a vafle v celé Kodani. Jde to poznat, protože před krámkem vždycky stojí řady lidí. V nabídce je kopečková zmrzlina se šlehačkou nebo marshmellow bonbóny (žužu) na povrchu. Točená zmrzlina se prodává také, musíte se však přemístit do druhé fronty.

Nedaleko přístavu Nyhaven se nachází nejdelší pěší zóna v Evropě, kterou tvoří  pět ulic souhrnně nazývaných Strøget, jež se táhnou v délce 2 kilometrů. Je zde množství obchodů, kaváren a nejrůznějších podniků. Během dne zde proudí davy lidí, údajně tudy každodenně projde až 80 000 návštěvníků. Pěší zónou se dostanete až k jednomu z dalších symbolů Kodaně, zábavnímu parku Tivoli. Byl založen již roku 1843 a je tak nejstarším zábavním parkem na světě. Kromě spousty dalších atrakcí zde můžete navštívit oblíbené muzeum voskových figurín Madam Tussot.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6 141 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko