Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zámek Rosenborg slot

Perlou dánské metropole je již po mnoho staletí překrásný zámek Rosenborg slot. Není to však jen významná historická budova, ale také fascinující muzeum kulturní historie země. Uchovávají se zde totiž největší dánské poklady, jako například korunovační klenoty či šperky královské rodiny. Rosenborg je tak jednou z turisticky nejpřitažlivějších památek v Kodani.

Zámek nechal v roce 1605 vystavět za hradbami města dánský král Christian IV., který byl milovníkem přepychu a vznešenosti. O výstavbu zámku se postaral vynikající holandský architekt, který jej vybudoval z cihel ve stylu holandské renesance. Fasáda je navíc ještě dekorována světlým pískovcem. Rosenborg se však králi zdál až příliš chladný a nepohodlný, proto aby v něm žil a panoval. Přesídlil se tedy do 35 km vzdáleného zámku Frederiksborg, odkud řídil stát.



Zámek tak padl do zapomnění a stal se spíše jen jakýmsi skladištěm nadbytečných věcí královské rodiny. V roce 1838 došlo k otevření zámku pro veřejnost, což zaznamenalo velký úspěch. Během návštěvy se určitě nudit nebudete, protože se máte stále se na co dívat. Každoročně zámek Rosenborg přitáhne několik tisíc turistů. Během prohlídky se návštěvníci mohou podívat do překrásně vyzdobeného mramorového apartmánu, zrcadlové síně, rytířského sálu i bronzové komnaty. Přitažlivá je velká hala v druhém patře zámku, kde se nachází královský trůn ze slonoviny, vyrobený pro Christiana V. Trůn střeží trojice stříbrných soch lvů v životní velikosti.

Ve druhém patře zámku najdete celkem 24 místností, které jsou vyhrazeny jednotlivým dánským králům. Ve sklepení je k vidění stálá expozice, kde jsou uloženy dánské korunovační klenoty se šperky královské rodiny, diamanty zdobené předměty každodenní potřeby a výrobky ze slonoviny. K vidění je mimo jiné i koruna krále Christiana IV. pocházející z roku 1596. Prohlédnout si zde však můžete i korunu novou, která byla vytvořena při příležitosti korunovace krále Christiana V. Když byl totiž v roce 1660 ustaven absolutismus, byl obřad korunovace nahrazen pomazáním. Ten probíhal tak, že král přijel až do chrámu s nasazenou korunou a tam byl teprve posvěcen ke svému poslání.



Všechny tyto exponáty jsou uschovány za betonovými zdmi a pancéřovými dveřmi. Za vstup do zámku Rosenborg slot zaplatíte 65 dánských korun, za děti se vybírá 40 dánských korun. Otevírací doba je každý den zpravidla minimálně od 11 do 14 hodin, v zimních měsících je v pondělí zavřeno.

Kolem zámku byl vystavěn vodní příkop s padacím mostem a krásnou francouzskou zahradou nazývanou Kongens have (Královská zahrada). Zahrada představuje jakousi oázu klidu uprostřed rozlehlé metropole. Byla vytvořena stejně jako zámek na počátku 17. století, časem se však přeměnila a získala podobu anglického parku. Zpřístupněna pro veřejnost byla v roce 1820. Procházet se zde můžete mezi spoustou zeleně, vysokými stromy a záhony květin. Za hezkého počasí se sem schází mladí lidé, kteří hrají fotbal, věnují se jinému sportu nebo jen tak posedávají a povídají si. Vstup na zdejší trávníky je totiž bez omezení povolen. Park dokonce působí jako hřiště pro okolní školy a školky. Poblíž zámku se nachází kasárna královské gardy. Každý den v poledne se tak můžete dívat na střídání stráží u zámku Amalienborg.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8 660 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko